750 gram mąki pszennej
400 gram miodu prawdziwego
200 gram masła
2 jajka
3/4 szklanka mleka
2 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do piernika
Dodatkowo:
400 gram powideł śliwkowych
100 gram gorzkiej czekolady
50 gram posiekanych orzechów włoskich
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miód i masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do ostudzenia. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, ostudzony miód z masłem, letnie mleko z sodą, wbijamy jaka. Ucieramy mikserem na gładką masę, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na trzy tygodnie.
Masę na piernik wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy na kilka godzin żeby się ociepliła. Przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, dzielimy na trzy równe części, wałkujemy na prostokąt , przekładamy do formy (16x29 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Ostudzone placki przekładamy powidłami, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch i boki piernika, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń