Tradycyjna zupa ogórkowa jest prosta i smaczna, króluje w prawie każdym domu. Uwielbiam ją, mogę jeść codziennie.
Składniki:
3 litry wywaru mięsnego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
5 ziemniaków
8 ogórków kiszonych
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki śmietany 18%
pęczek kopru
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wywarem, gotujemy do miękkości warzyw. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zupy, gotujemy przez kilka minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie, dodajemy śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz