expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 24 stycznia 2016

Mielonka wieprzowa z szynkowara

Bardzo lubię taką wędlinę z szynkowara, jest bardzo smaczna i soczysta, idealna na kanapki.

Składniki:
2 kilogramy mięsa z łopatki
4 łyżeczki soli peklowej
4 łyżeczki żelatyny
100 ml.zimnej wody
5 gram pieprzu czarnego grubo mielonego
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy sól rozpuszczoną w zimnej wodzie, wsypujemy żelatynę. Mięso wyrabiamy do momentu aż będzie się kleiło do rąk. Masę mięsną przekładamy do szynkowara, wierzch wyrównujemy łyżką. Szynkowar zamykamy, wstawiamy na dwa dni do lodówki.Dno garnka wykładamy ścierką, wstawiamy szynkowar z mięsem, zalewamy wodą w takiej ilości żeby woda była 1 cm. poniżej krawędzi szynkowara. Garnek przykrywamy przykrywką, gotujemy na małym ogniu 120 minut od momentu zagotowania w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki na noc. Szynkowar otwieramy, przekręcamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, mięso samo powinno się wysunąć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz