Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski
Przyprawa z curry do kurczaka Rafex
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Bułki:
Zaczyn:
250 gram mąki pszennej
250 ml. letniej wody
20 gram świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
250 gram mąki pszennej
50 ml. letniej wody
30 gram mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 gram roztopionego masła
1 jajko
Sezam
Dodatkowo:
1 duży pomidor
Czerwona cebula
Sałata
Sos do hamburgerów Roleski
majonez
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy przesianą mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy na metalowej kratce.
Mięso z piersi mielimy, dodajemy musztardę, przyprawę do kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy okrągłe płaskie kotlety, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju, na złoty kolor z obydwu stron.
Bułki kroimy na pół, obydwie części smarujemy majonezem, na dolnej części układamy sałatę, usmażonego kotleta, polewamy sosem do hamburgerów, układamy plasterek pomidora i krążki cebuli, przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Smacznego.
Pyszne. Domowe są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń