expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Pierniczki staropolskie
Staropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze piekę je na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
0,5 kilograma mąki pszennej200 gram miodu prawdziwego1 szklanka cukru0,5 szklanki mleka1 łyżka sody2 jajka150 gram masłaOpakowanie przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.
Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo fajne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń