expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 3 stycznia 2016

Pierniczki staropolskie

Staropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze piekę je na święta Bożego Narodzenia.


Składniki:
0,5 kilograma mąki pszennej
200 gram miodu prawdziwego
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mleka
1 łyżka sody
2 jajka
150 gram masła
Opakowanie przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:

Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.

 Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach. 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. 











5 komentarzy: