6 plasterków szynki
100 gram masła
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki chrzanu tartego
sól, pieprz
0,5 litra bulionu warzywnego
4 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
liście sałaty
pomidor
ogórek
oliwki
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy do białości, dodajemy jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy plasterek szynki smarujemy farszem , zwijamy w roladki. Na półmisku układamy sałatę, układamy roladki z szynki, z pomidora, ogórka i oliwek robimy dowolną dekorację. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnego buliony, pozostały bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretą zalewamy poukładane roladki szynki, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz