2 kilogramy szynki
Zalewa:
3 litry wody
100 gram pektosoli
2 łyżki cukru
15 ziaren pieprzu
8 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren jałowca
5 goździków
1 łyżka ziaren kolendry od Skworcu
1 łyżka papryki wędzonej
4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
Obsypka Bosforska od Skworcu
Olej
Siatka do wędlin
Sposób przygotowania:
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca , kolendry, listki laurowe i goździki umieszczamy w moździerzu, rozgniatamy, dodajemy razem z papryką do gorącej wody. Zalewę pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy pektosól oraz pokrojone ząbki czosnku. Szynkę wkładamy do zalewy, przykrywamy, na tydzień wstawiamy do lodówki, codziennie szynkę obracamy żeby równo się zapeklowała. Po tygodniu szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zakładamy siatkę, związujemy sznurkiem z obydwu stron. Smarujemy olejem i posypujemy obsypką Bosforską, lekko wcierając w szynkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu szynkę wstawiamy do lodówki żeby mocno się schłodziła, zdejmujemy siatkę.
Uwielbiam takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńRównież lubię wędliny przygotowane samodzielnie. Są dużo lepsze od tych ze sklepu.
OdpowiedzUsuńRównież lubię wędliny przygotowane samodzielnie. Są dużo lepsze od tych ze sklepu.
OdpowiedzUsuńSwoje najlepsze:)
OdpowiedzUsuń