Składniki:
1 makrela wędzona
100 gram ryżu
100 gram koncentratu pomidorowego Roleski
3 łyżki ostrego sosu paprykowego Roleski
1 duża cebula
1 marchewka
Sól, pieprz
Słodka papryka
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony.
uwielbiam taki domowy paprykarz
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń