expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem

Pyszne domowe zapiekanki z mąki orkiszowej z oscypkiem i kiełbasą żywiecką od firmy Hańderek. Możemy przyrządzić je na szybki obiad lub kolacje,najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub konfiturą żurawinowa.



Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki letniej wody
20 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 duży oscypek
300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora Hańderek
4-5 pieczarek
1 cebula czerwona
Kilka kawałków papryki konserwowej
Ketchup pikantny
Zioła do pizzy
Mąka do podsypania
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną paprykę.
Gotowe zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut
Życzę smacznego.




4 komentarze: