expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 7 stycznia 2016

Ryba po grecku

Jest smaczna ,możemy ją przyrządzić na zimno jako przystawkę jak i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam na piątkowy obiad lub kolację.

Składniki:
4 duże marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 duża cebula
0,5 kilograma ryby miruny
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
3 łyżki pikantnego ketchupu
1/4 kostki masła
sól,pieprz
cukier
Dodatkowo:
1 jajko
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku roztapiamy część masła, dodajemy starte warzywa, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w rozkłóconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor z obydwu stron. Usmażoną rybę przekładamy na przemiennie z warzywami.

2 komentarze:

  1. Ryba po grecku to jest danie, do którego mnie nie trzeba przekonywać. Uwielbiam. Pysznie ją przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń