expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Rolada szpinakowa z łososiem

Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra.

Składniki:
Ciasto :
2 op. mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
6 jajek
sól,pieprz
Dodatkowo:
2 op. łososia wędzonego w plastrach
1 ser typu feta
1 serek chrzanowy
2-3 łyżki chrzanu
Sposób przygotowania:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez 5 minut, odstawiamy do ostudzenia. Szpinak odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki, roladę najlepiej kroić mocno schłodzoną. 
Roladę kroimy pod skosem i układamy na liściach sałaty.

3 komentarze:

  1. jest pyszna, ja robię ją trochę inaczej. spróbuję Twojej wersji.
    http://www.manufakturaciastek.pl/szpinakowe-tortille/

    OdpowiedzUsuń