expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 26 sierpnia 2015

Nalewka wiśniowa z korzenną nutką

  • Nalewkę robiłam ją pierwszy raz wyszła bardzo smaczna. Wiśnie doskonale się komponują z korzennymi przyprawami.
  • Składniki:
  • 2 kilogramy wiśni

    1 kilogram cukru

    0,5 litra wódki

    0,5 litra spirytusu

    10 goździków

    kawałek kora cynamonu

    laska wanilii
  • Sposób przygotowania:
  • Wiśnie myjemy, przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem, przykrywamy gazą i pozostawiamy na dwa tygodnie żeby wiśnie puściły sok. Wlewamy alkohol, dodajemy goździki i ziele angielskie i korę cynamonu. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i filtrujemy przez filtr do kawy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz