expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 16 sierpnia 2015

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki często wykorzystuję do ciast i deserów, jest bardzo smaczny i nie zawiera dużo cukru.


Składniki:
3 kilogramy czarnej porzeczki

1 kilogram cukru

sok z cytryny

3 żelfiksy 3 :1
Sposób przygotowania:
Umyte porzeczki.przełóż do garnka z grubym dnem, rozdrobnij blenderem i zasyp żelfiksem,wymieszaj i wstaw na palnik z gazem , zagotuj ciągle mieszając,trzeba uważać bo porzeczki łatwo się przypalają..Dodaj cukier i sok z cytryny ,ponownie zagotuj , zmniejsz gaz i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij z ognia i mieszaj do momentu zniknięcia piany.Gorący dżem nakładaj do umytych i wyparzonych słoików,zakręć i poustawiaj do góry dnem.Pozostaw w tej pozycji przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz