expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 20 stycznia 2016

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

Bardzo lubię takie mięso, robię je często w większej ilości i mam obiad na kilka dni. Bitki najlepiej smakują z kluskami śląskimi i surówką.



Składniki:
1 kilogram mięsa z szynki
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Sól, pieprz
Przyprawa maggi w płynie
3-4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Umyte mięso kroimy w plastry, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pierz i gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, przekładamy do garnka z mięsem. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Bitki podajemy z kluskami śląskimi i dowolna surówką.


2 komentarze: