Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko (białko do piany)
100 gram masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kilogram tłustego sera białego
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowago
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
4 żółtka(białka do piany)
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
5 białek
0,5 szklanki cukru
50 gram wiórek kokosowych
Forma 25x40 cm.
2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko (białko do piany)
100 gram masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kilogram tłustego sera białego
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowago
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
4 żółtka(białka do piany)
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
5 białek
0,5 szklanki cukru
50 gram wiórek kokosowych
Forma 25x40 cm.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z białek bijamy pianę , ucierając dodajemy cukier, masę wykładamy na gorący sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, wierch powinien być lekko zrumieniony.
Sernik wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń