expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Karkówka bekonowa

Taką karkówkę upiekłam jako wędlinę na kanapki, jest bardzo smaczna i soczysta. Gdy nam się znudziła pokroiłam w plastry i podałam z sosem pieczeniowym jako danie obiadowe. Do karkówki użyłam przypraw z zestawu domowa wędzonka od firmy Tradismak.



Składniki:
2 kilogramy karkówki 
2 łyżki przyprawy becon-mix Sekwens
2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy smaczuś Sekwens
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 szklanki oleju 
Sposób przygotowania:
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowymi, do miseczki wsypujemy wszystkie suche przyprawy, wlewamy olej, dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Przekładamy do miski, obkładamy listkami laurowymi, miskę z mięsem owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę naczynia, żeby karkówka się lekko przyrumieniła. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz