expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 14 stycznia 2016

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest smaczna i sycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej.


Składniki:
0,5 kilograma fasoli Jaś
250 gram wędzonych żeberek
250 gram wędzonego boczku
250 gram kiełbasy podwawelskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
cukier
Majeranek
Ostra i słodka papryka
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
1 łyżka śmietany 18%
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na noc aby napęczniał i podwoił swoja objętość. Odlewamy wodę, fasolę płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, zalewamy wodą aby przykryła fasolę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i fasoli. Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli, gotujemy przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką, dodajemy majeranek roztarty w dłoni. Zdejmujemy z ognia i dajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.

3 komentarze: