expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 24 stycznia 2016

Domowy rosół z kaczki

Taki rosół z wiejskiej kaczki jest smaczny i aromatyczny, podczas gotowania aromat roznosi się po całym domu.

Składniki:
pół wiejskiej kaczki
pęczek włoszczyzny
1 cebulka
5 ziaren pieprzu 
sól, pieprz
domowa jarzynka
Sposób przygotowania:
Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do większego garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa oraz ziarna pieprzu. Wszystko zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wsypujemy niewielką ilość jarzynki. Rosół gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 2,5-3 godziny. Wlewamy dwie szklanki bardzo zimnej wody, zagotowujemy, zimna woda sprawi że rosół nie będzie mętny tylko krystaliczny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Rosół podajemy z makaronem.


4 komentarze: