expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 7 stycznia 2016

Ciasto ukraińskie

Ciasto jest bardzo smaczne,wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Często piekę je na święta lub na różne uroczystości rodzinne.

Składniki:
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
6 żółtek
6 łyżek gęstej śmietany 18 %
250 gram masła roślinnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka kakaowa:
6 białek 
6 łyżek cukru
6 łyżek kakao
1,5 szklanki posiekanych orzechów
Krem:
750 ml mleka
8 łyżek kaszy mamy(grysiku)
cukier waniliowy
250 gram cukru pudru
250 gram masła
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Trzy jednakowe formy do pieczenia (25x40cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części, wykładamy do formy. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz kakao. Dzielimy na trzy równe części, rozsmarowujemy na każde ciasto. Orzechy dzielimy na trzy części, posypujemy nimi każde ciasto. Pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, każde ciasto pieczemy osobno. 
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wsypujemy kaszę maną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotowym kremem przekładamy upieczone i ostudzone placki.



2 komentarze: