expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 28 września 2016

Tarta z kremem straciatella i jeżynami

Uwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych.


Składniki:
Ciasto kruche:
220 gram mąki pszennej
100 gram masła
70 gram cukru pudru
3 żółtka
Krem:
250 gram serka mascarpone
100 gram jogurtu naturalnego
50 gram wiórek czekoladowych 
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
250 gram jeżyn
Forma do tarty 24 cm.
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło oraz żółtka, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę do tarty natłuszczamy, wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche, na wierzch układamy jeżyny.


2 komentarze: