Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
200 gram kurek
1 duża cebula
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Pieprz kolorowy grubo mielony
Sól
2 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
Olej do smażenia
200 gram kurek
1 duża cebula
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Pieprz kolorowy grubo mielony
Sól
2 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę kroimy w plastry, oprószamy pieprzem kolorowym, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami.
lubię kurki,ale niestety nie mam kiedy do lasu się wybrać..
OdpowiedzUsuńJa trochę nazbierałam :)
OdpowiedzUsuń