expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 26 września 2016

Orkiszowe ciasteczka z cynamonem

Ostatnio miałam ogromna ochotę na takie razowe ciasteczka bez cukru, więc postanowiłam upiec je z mąki postanowiłam z dodatkiem cynamonu, wyszły bardzo smaczne. Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym można czasem sobie pozwolić na takie ciasteczka.
Wzorek na ciasteczkach wykonałam wałkiem od firmy MyGiftDna.


 Składniki:
200 gram mąki orkiszowej razowej typ. 2000
100 gram masła
1 jajko
2 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Wałek ze wzorem do dekoracji MyGiftDna
Foremka w kształcie serduszka do wycinania ciastek
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy n grubość 0,5 cm, wałkujemy wałkiem ze wzorem, foremką wycinamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane ciasteczka, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka pozostawiamy do ostudzenia.

2 komentarze: