expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Schab po Warszawsku

Bardzo smaczna i efektowna przekąska. Możemy ją podać różne na uroczystości rodzinne, święta, sylwestra lub nowy rok.

Składniki:
1,5 kilograma schabu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1/4 szklanki oleju
rękaw do pieczenia
Farsz:
1 kostka masła
5 jajek ugotowanych na twardo
4-5 łyżek tartego chrzanu
sól,pieprz
Dodatkowo:
1 ogórek zielony
2 pomidory
sałata
kilka oliwek
posieka natka pietruszki
2,5 litra bulionu warzywnego
1 op. żelatyny
Sposób przygotowania:
Schab nacieramy przyprawami i olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, wstawiamy na ok. 10 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, rękaw rozcinamy , pieczemy jeszcze 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, następnie schładzamy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, masło ucieramy do białości, dodajemy jajka i chrzan, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy , pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Schab kroimy w plastry o grubości 1cm., plastry nacinamy tworząc kieszeń, wypełniamy farszem. Mięso obtaczamy w natce pietruszki, układamy na półmisku. Na każdym kawałku kładziemy po plasterku pomidora i ogórka. Dekorujemy sałatą , pomidorem, ogórkiem i oliwkami. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego bulion, resztę bulionu zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, mieszamy z żelatyna do momentu aż się rozpuści. Odstawiamy do stężenia, następnie zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

1 komentarz: