expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 20 stycznia 2016

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały dodatek do sosów mięsnych i nie tylko. Zawsze robię je w większej ilości i zamrażam.

Składniki:
1 kilogram ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Szczypta soli
Dodatkowo:
Mąka do podsypania
Sól
Olej
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy, tacy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu zagotowania.

3 komentarze:

  1. Ja zawsze dzielę ziemniaki w misce na 4 części i do jednej wsypuje mąkę bo nigdy nie ma idealnej proporcji ile mąki dodać ;) Uwielbiam kluski śląskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kluski śląskie. Najbardziej z sosem mięsnym :))

    OdpowiedzUsuń
  3. B.dobre kluski ale ja dziele kóle na 4 cz. i w miejsce wyciętego daje make ziem. nigdy nie dodaje jajek bo robia sie twarde!

    OdpowiedzUsuń