expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 września 2015

Tarta z mirabelkami i bezą

Smaczna tarta z mirabelkami i bezą.Mirabelki po upieczeniu są lekko kwaskowe i doskonale się komponują ze słodką bezą.

Składniki:
Ciasto kruche:

2 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru pudru

1 kostka margaryny

3 żółtka

Beza:

3 białka 

9 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

ok. 500 gram mirabelek 
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 30 cm). Z mirabelek usuwamy pestki i układamy na cieście skórą do ciasta,lekko je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 30 minut , aż ciasto będzie miało złoty kolor.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,dodajemy cukier puder,dokładnie mieszamy .Gdy ciasto się podpiecze wykładamy na ciasto.Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.

4 komentarze: