expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 września 2015

Dynia marynowana

  • Dynia marynowana na słodko jest doskonałym dodatkiem do mięs, często podaję ją jako przystawkę. Polecam.

  • Składniki:
  • 1 mała dynia
    1 szklanka octu
    2,5 szklanki cukru
    2 szklanki wody
    kilka goździków
    kora cynamonu
  • Sposób przygotowania:
  • Dynie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średniej wielkości kostkę. Do większego garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, goździki i korę cynamonu, zagotowujemy. Na gotującą zalewę wrzucamy kostki dyni, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu aż dynia będzie szklista. Dynię wyjmujemy i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz