expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 września 2015

Śliwki w syropie

Takie śliwki zimą możemy wykorzystać na wiele sposobów, do ciast,kompotu, deserów. Są bardzo smaczne, polecam.




Składniki:
2 kilogramy śliwek

1 kilogram cukru

sok z jednej cytryny

0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

kora cynamonu

6 goździków
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia śliwki wyjmujemy z soku, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Sok powstały z śliwek przelewamy do garnka, dodajemy goździki, cynamon i kwasek cytrynowy, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Z syropu wyjmujemy goździki i cynamon, zalewamy śliwki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy prze 15 minut od momentu zagotowania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz