expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 września 2015

Dżem z dyni z nutą pomarańczy

  • Dżem jest bardzo smaczny i aromatyczny, możemy go wykorzystać do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów.

  • Składniki:
  • 3 kilogramy dyni
    1 kilogram cukru
    sok z 4 cytryn
    aromat pomarańczowy
    4 łyżki zmielonej suszonej skórki z pomarańczowej
  • Sposób przygotowania:
  • Z dyni usuwamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 2 godziny żeby dynia puściła sok, dodajemy mieloną skórkę z pomarańczy. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż dynia będzie dość gęsta, wlewamy aromat pomarańczowy, dusimy jeszcze przez 10 minut. Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja :) Nie jadłam, ale słyszałam, że takie dżemy są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dżem jest bardzo smaczny, smakuje jak z pomarańczy:)

      Usuń