Składniki:
1 szklanka purre z dyni
1 puszka soczewicy
3 szklanki rosołu
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Sól do smaku
Prażone pestki dyni
1 puszka soczewicy
3 szklanki rosołu
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Sól do smaku
Prażone pestki dyni
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy purre z dyni oraz odsączoną soczewicę, wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą. Zupę miksujemy blenderem, przelewamy do miseczek wierzch posypujemy prażonymi pestkami z dyni.
Więcej przepisów znajdziecie w książce Post Daniela- Wydawnictwo M
Soczewica jest strasznie zdrowa i bardzo rozgrzewająca jesienią, natomiast nie mam dobrego noża do dyni i samo krojenie jej przysparza mnie o dreszcze. :P
OdpowiedzUsuń