expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 16 listopada 2015

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Dziś postanowiłam zrobić pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy Eco Blik, która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. 


Składniki:
Burgery:
1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik
Puszka ciecierzycy
1 cebula
5 łyżek otrąb owsianych 
1 jajko
Słodka papryka mielona Eco Blik
Chili mielone Eco Blik
Czosnek mielony Eco Blik
Sól himalajska
Olej do smażenia

Bułki żytnie:
Zaczyn:
250 gram mąki pszennej typ 750
250 ml letniej wody
15 gram drożdży
Ciasto właściwe
250 gram mąki żytniej typ 720
50 ml. letniej wody
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru brązowego
Papier do pieczenia
1 jajko do posmarowania bułek

Sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki ketchupu
Słodka papryka mielona Eco Blik
Chili mielone Eco Blik

Dodatkowo:
1 cebula czerwona
2 pomidory
Ogórek zielony
Kilka liści sałaty
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin lub na noc. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, ciasto zagniatamy, wyrabiamy przez 2-3 minuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 15 minut, odcedzamy na sicie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, miksujemy za pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy sosem, układamy listek sałaty, plasterki pomidora, układamy burgery, polewamy sosem, układamy krążki cebuli i plasterki ogórka, przykrywamy wierzchnią częścią bułki.


6 komentarzy: