expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 19 października 2015

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Szybki i smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami, bardzo lubię ciasta drożdżowe z różnymi owocami.

Składniki:
Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

50 gram świeżych drożdży

0,5 szklanki oleju

0,5 szklanki mleka

3 jajka

Kruszonka:

1,5 szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

200 gram margaryny

Dodatkowo:

500 gram jeżyn

Tłuszcz do formy

Bułka tarta
Sposób przygotowania:
Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej, mleko i zaczyn, ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę, ciasto przekładamy do formy (25x40 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, na wierzch układamy jeżyny. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze: