expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 23 marca 2018

Keks marchewkowy

Keks marchewkowy to jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo smaczny i wilgotny. Zawsze piekę go na święta Wielkanocne z dużą ilością bakalii.


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki utartej marchwi
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki śmietany
200 gram mieszanki keksowej Helio
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Forma-duża keksówka
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem do białości. Ucierając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, wlewamy olej i miksujemy. Dodajemy stopniowo utartą marchewkę, śmietanę, cynamon i bakalie, całość delikatnie miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Piekłam podobne ciasto było pyszne tak samo jak i te z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń