Składniki:
2 małe kalafiory
4 baldachimy kopru
2 liście chrzanu
4 ząbki czosnku
2,5 litra zimnej wody
2,5 łyżki soli kamiennej o'Sole
4 baldachimy kopru
2 liście chrzanu
4 ząbki czosnku
2,5 litra zimnej wody
2,5 łyżki soli kamiennej o'Sole
Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy. Do słoików układamy koper, liście chrzany oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Układamy różyczki kalafiora, w zimnej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy zalewą kalafiory. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, po trzech dniach kalafior powinien być już ukiszony. Podczas kiszenia ze słoików potrafi wyciekać woda, więc najlepiej słoiki powstawiać do miski.
Potwierdzam, też robiłam. Świetnie smakuje też zupa z takiego kalafiora!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie kiszonki!
OdpowiedzUsuńI kalafiora.
Coś zdecydowanie dla mnie...
xxx