expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 27 lipca 2017

Kiszony kalafior

Bardzo lubię kalafiora kiszonego, używam go do różnych sałatek i surówek, a nawet jem solo. Moim zdaniem smakuje dużo lepiej niż surowy, ma lekko słodki smak. Polecam.


Składniki:
2 małe kalafiory
4 baldachimy kopru
2 liście chrzanu
4 ząbki czosnku
2,5 litra zimnej wody
2,5 łyżki soli kamiennej o'Sole
Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy. Do słoików układamy koper, liście chrzany oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Układamy różyczki kalafiora, w zimnej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy zalewą kalafiory. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, po trzech dniach kalafior powinien być już ukiszony. Podczas kiszenia ze słoików potrafi wyciekać woda, więc najlepiej słoiki powstawiać do miski.


2 komentarze:

  1. Potwierdzam, też robiłam. Świetnie smakuje też zupa z takiego kalafiora!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie kiszonki!
    I kalafiora.
    Coś zdecydowanie dla mnie...
    xxx

    OdpowiedzUsuń