expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 19 października 2015

Nalewka morelowa

Każdego lata robię nalewkę z tych pysznych owoców, jest bardzo smaczna i ma piękny kolor.




Składniki:
2 kilogramy moreli

1 kilogram cukru

0,5 litra wódki

0,5 litra spirytusu
Sposób przygotowania:
Morele myjemy, kroimy na połowę i usuwamy pestki, przekładamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni żeby morele puściły sok a cukier się rozpuścił. Wlewamy alkohol, zakręcamy słoik i odstawiamy na dwa miesiące. Po tym czasie nalewkę przecedzamy, filtrujemy przez filtr do kawy. Przelewamy do butelek i odstawiamy, nalewka jest gotowa do picia po 6 miesiącach. Im dłużej leży tym lepsza.

2 komentarze: