expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 4 listopada 2015

Zupa grzybowa z makaronem

Zupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Składniki:
2 udka z kurczaka

2 marchewki

1 pietruszka

Kawałek selera 

1 cebula

5 ziemniaków

Garść suszonych grzybów

200 gram drobnego makaronu 

2 listki laurowe

3 ziela angielskie

5 ziaren pieprzu

Sól,pieprz

Vegeta

Przyprawa maggi w płynie

0,5 szklanki śmietany 18 %

3 łyżki maki pszennej

Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zagęszczamy zupę, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ostudzony dodajemy do zupy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


Jesienne zupy
Grzyby i warzywa jesienne. 2015

6 komentarzy: