expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 12 listopada 2015

Rogale Marcińskie

Piekę je od kilku lat, specjalnie dla męża Marcina który w tym dniu obchodzi właśnie imieniny .Nie ma lepszych rogali od Marcińskich,są rewelacyjne.

Składniki:
Ciasto półfrancuskie:
0,5 kilograma mąki
200 ml.mleka
60 gram masła
60 gram cukru
1 jajko i 1 żółtko
2 gramy soli
10 gram drożdży
150 gram zamrożonego masła
Masa makowa:
500 gram białego maku
250 gram miodu
100 gram masła
50 gram orzechów włoskich
50 gram migdałów
4 jajka
aromat pomarańczowy
Lukier:
100 gram cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
posiekane orzechy archaidowe
Sposób przygotowania:
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Odsączamy na sicie, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Migdały sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek, razem z orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki ciasta schładzamy wcześniej w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy 50 ml, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru oraz drożdże, mieszamy i odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem, masło roztapiamy w rondlu. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn, mleko, sól i utarte jajka, zagniatamy ciasto stopniowo dodając rozpuszczone masło. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut. Zamrożone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, wstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Masło wykładamy na 2/3 części ciasta, pozostałą część ciasta pozostawiamy pustą. Ciasto składamy na trzy części zaczynając od części bez masła, składając do środka części z masłem. Dociskając wałkujemy na prostokąt, ponownie składamy na trzy części, wstawiamy do lodówki na pół godziny, czynność powtarzamy dwukrotnie, za każdym razem schładzamy w lodówce, w ten sposób powstało nam 81 warstw ciasta.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm., ostrym nożem wycinamy naprzemiennie długie trójkąty, masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego, smarujemy każdy trójkąt. Zwijamy rogale zaczynając od podstawy trójkąta, po trzech centymetrach środek nacinamy nożem i zwijamy dalej, pozostawiając koniec trójkąta nie zwinięty, boki łączymy ze sobą, przykrywamy końcówką trójkąta. Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20-30 minut, aż rogale będą miały rumiany kolor. Cukier puder ucieramy z wodą, smarujemy upieczone i ostudzone rogale, posypujemy posiekanymi orzechami.

7 komentarzy: