expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 maja 2015

Walentynkowe torciki

  • Te pyszne torciki zrobiłam na deser na Walentynki,wyglądają bardzo kusząco i są bardzo smaczne.
  • Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka

    1 szklanka mąki pszennej

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym
  • Krem:
  • 400 gram masła

    250 gram serka mascarpone

    pół szklanki cukru pudru

    200 gram białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa

    złote perełki cukrowe
  • Sposób przygotowania:
  • Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego naczynia,wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Za pomocą małej metalowej obręczy w kształcie serca wycinamy trzy serca.
    Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i po żółtku.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnik w żelu,delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości,dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy,uważając aby masa się nie zważyła.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kremu,miksujemy.
    Kremem przekładamy małe biszkopty w kształcie serc,tak żeby powstały 3 torciki.Smarujemy wierz i boki.Boki dekorujemy za pomocą worka cukierniczego i końcówki w kształcie łezki nr. 104.




2 komentarze:

  1. Pyszne torciki.
    Fajny blog.
    Bogusia zapraszam również do mnie:

    http://izabelawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, Iza na pewno odwiedzę Twój blog:)

    OdpowiedzUsuń