expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 24 maja 2015

Syrop z kwiatu mniszka

  • Syrop przyrządzam od kilku lat,zawsze w maju kiedy mniszek zaczyna kwitnąć zbieram kwiaty i robię syrop . Ma doskonałe właściwości lecznicze ,często stosuję go przy przeziębieniu.
  • Składniki:
  • 300 sztuk kwiatu mniszka

    2 kilogramy cukru

    2 litry wody

    wyciśnięty sok z 3 cytryn
  • Sposób przygotowania:
  • Niemyty kwiat przekładamy do większego garnka, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 10-15 minut . Odstawiamy na 24 godziny. Przecedzamy przez gęstą gazę, przelewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 2,5 godziny. Wystudzony syrop przecedzamy do ciemnych butelek. Z podanych składników wyjdzie nam 2,5 l. syropu.
  • Dawkowanie przy przeziębieniu-3 razy dziennie po jednej łyżeczce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz