expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Babeczki drożdżowe do koszyczka

  • Takie małe fikuśne babeczki zawsze piekę do koszyczka wielkanocnego.Skórka pomarańczowa dodaje im doskonałego aromatu i smaku.

  • Składniki:
  • 250 gram maki pszennej

    2 żółtka

    1/4 szklanka oleju

    25 gram świeżych drożdży

    0,5 szklanki letniego mleka

    1/4 szklanki cukru

    50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Lukier:
  • 80 gram cukru pudru 

    2 łyżki soku z cytryny

    1 łyżka gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

    tłuszcz do wysmarowania formy

  • Sposób przygotowania:
  • Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone babeczki,posypujemy skórką pomarańczową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz