expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Zajączek wielkanocny

  • Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu.




  • Składniki:
    250 gram maki pszennej
  • 2 żółtka

    1/4 szklanka oleju

    25 gram świeżych drożdży

    0,5 szklanki letniego mleka

    1/4 szklanki cukru

    50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    lukier biały

    kolorowe perełki cukrowe

  • Sposób przygotowania:

  • Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami cukrowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz