expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Ule Karoliny

  • Bardzo smaczne i efektowne ciasto,piekłam je pierwszy raz na Święta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta.

  • Składniki:
  • Ciasto:

    500 gram mąki pszennej

    100 gram cukru

    150 gram margaryny

    100 gram miodu

    1 jajko

    1,5 łyżeczki sody

    1,2 szklanki śmietany 18 %

    Masa bakaliowa:

    0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

    0,5 szklanki posiekanych migdałów

    0,5 szklanki rodzynek

    0,5 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej

    0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek

    0,5 szklanki miodu płynnego

    Krem:

    700 ml. mleka

    3 łyżki mąki pszennej

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    150 gram cukru

    1 cukier waniliowy

    375 gram masła roślinnego

    kieliszek rumu
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 0,5 szklanki rumu
  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 100 ml. śmietany 30 %
  • Sposób przygotowania:
  • Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek o średnicy 9 cm. .Na każde kółko nałożyć położyć porcję masy bakaliowej,skleić formując kulkę.Ciasto w formie posmarować powidłami śliwkowymi i ułożyć na nich kulki bakaliowe,4 rzędy po siedem kulek.Piec około 30 min. w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
  • 1 szklankę mleka odlać i wymieszać w nim budynie i żółtka ,a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń, na końcu dodać kieliszek rumu.Krem wyłożyć na upieczone ciasto z kulkami.Na wierzch ułożyć biszkopty skropione rumem.
  • Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz