expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Mazurek bakaliowy

  • Szybki i prosty a zarazem bardzo smaczny mazurek z bakaliami.


  • Składniki:
  • Ciasto kruche:

    250 gram maki pszennej

    pół kostki margaryny

    100 gram cukru

    3 żółtek

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    1 puszka gotowego kajmaku

    100 gram posiekanych orzechów włoskich

    100 gram skórki pomarańczowej

    10 gram suszonej żurawiny
  • Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy bakaliami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz