expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 9 maja 2015

Bułeczki dyniowe



Pyszne i mięciutkie bułeczki na śniadanie,najlepiej smakują z masłem i dżemem lub miodem.



                                             
Składniki:

0,5 kilograma mąki pszennej

1 szklanka puree z pieczonej dyni

1 szklanka letniego mleka

1 łyżka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oleju

25 gram świeżych drożdży

Dodatkowo:

1 jajko

2 łyżki śmietany kremówki 36%

Sposób przygotowania:


Z drożdży, niewielkiej ilości letniego mleka, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. 
Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę. 
Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. 
Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczone bułeczki studzimy na metalowej kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz