expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 maja 2015

Naturalny zakwas na barszcz czerwony

  • Bez tego zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony.
  • Składniki:
  • 1 kilogram obranych buraków czerwonych

    4 szklanki letniej przegotowanej wody

    4-5 ząbków czosnku

    1 łyżka cukru

    kilka ziaren ziela angielskiego

    3-4 liście laurowe

    kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • Sposób przygotowania:
  • Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni.
Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy zakrętką .Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz