expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Mazurek kajmakowy

  • Polecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo.


  • Składniki:
  • Ciasto kruche:

    0,5 kilograma maki pszennej

    kostka margaryny

    150 gram cukru

    5 żółtek

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    1 puszka gotowego kajmaku

    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

    100 gram masy cukrowej lub marcepanowej

    kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony)

    tłuszcz do formy
  • Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
  • Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe i mniejsze jajka.Ozdabiamy wierzch mazurka.
  • Mazurka najlepiej przyrządzić dwa dni wcześniej żeby zmiękł.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz