expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 maja 2015

Sernik brzoskwiniowy z kratką

  • Sernik jest smaczny i efektowny,kusi swoim wyglądem.Możemy go upiec na święta wielkanocne.
  • Składniki:
  • Ciasto:

    3,5 szklanki mąki pszennej

    1 kostka margaryny

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki kakao

    1 szklanka cukru

    cukier waniliowy

    1 jajko

    Masa serowa:

    1 kilogram sera białego

    1 masło roślinne

    8 jajek

    350 gram cukru

    1 budyń waniliowy

    1 puszka brzoskwiń

    Dodatkowo:

    papier do pieczenia
  • Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto.Dzielimy na dwie równe części ,zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wkładamy do lodówki.Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy.
  • Ser mielimy trzykrotnie.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę.Dodajemy stopniowo ser i budyń w proszku,cały czas mieszając.Brzoskwinie odsączmy z zalewy,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.Z białek ubijamy pianę,dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

  • Masę serową wylewamy na ciasto kakaowe.Z pozostałego ciasta wycinamy kratkę za pomocą specjalnego wałka do robienia kratki ,lub wycinamy nożem cienkie paski i układamy na masie serowej tworząc kratkę.Pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.




3 komentarze:

  1. Super serniczek.Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje. Jak wygląda taki nóż do kratki i gdzie można nabyć?

    OdpowiedzUsuń