expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 26 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i bezą

  • Proste ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje .

Składniki:

Ciasto kruche:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

0,5 kostki margaryny

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

4 żółtka

0,5 szklanki cukru

1 budyń waniliowy

1 cukier waniliowy

400 gram rabarbaru

Beza:

4 białka

0,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,wylepiamy nim formę(25x34 cm) ,nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.







Rabarbar kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.






Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.









Na drugi dzień powinna powinny pojawić się krople na bezie.












1 komentarz:

  1. oj to bardziej pianka niż beza :) ale wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń