expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 10 maja 2015

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi zawsze przygotowuję na kolację wigilijną, zawsze robię ich większą ilość i zamrażam. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym.



  • Składniki:
  • Farsz:

    2 kilogramy kapusty kiszonej

    2-3 garście suszonych grzybów

    4 cebule

    sól,pieprz

    olej lniany lub rzepakowy

    Ciasto:

    1 kilogram mąki

    2 szklanki ciepłej wody

    1 jajko i żółtko

    1/4 szklanki oleju

    odrobina soli
  • Sposób przygotowania:
  • Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku sitku. Cebule obieramy kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką, szklanką wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz .Pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę.

  • Gotujemy w  osolonym wrzątku z dodatkiem oleju od momentu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz