expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 6 września 2015

Leczo z cukinii

  • Tradycyjne węgierskie danie z warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Jest bardzo smaczne i sycące, idealne do pieczywa lub ryżu.

  • Składniki:
  • 1 duża cukinia

    250 g kiełbasy wiejskiej

    1 czerwona papryka

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    2 pomidory

    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

    słodka i ostra papryka

    sól i pieprz

    cukier

    chili

    olej do smażenia
  • Sposób przygotowania:
  • Cebulę i czosnek obieramy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju,przekładamy do garnka. Cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do cebuli. Umyta paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, podsmażamy i przekładamy do cukinii. Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, smażymy na patelni do momentu aż puszczą sok, przekładamy do pozostałych warzyw. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem,słodką i ostrą papryką, chili. Smażymy wszystko razem przez kilka minut.
  • Warzywa psiankowate 2015

5 komentarzy: