expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 września 2015

Ciasto z malinami i galaretką

Bardzo smaczne i delikatne ciasto, proste i szybkie do przygotowania. Często je robię gdy mam mało czasu, idealne na deser do kawy.

Składniki:
Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki wody

Masa śmietanowa:

0,5 litra śmietany 30 %

4 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

Dodatkowo:

2 galaretki malinowe

maliny
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej blaszki (35x40) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30 min. w temperaturze.180 stopni.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.Na śmietanie układamy maliny.Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane maliny. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


2 komentarze: