Bardzo smaczne i delikatne ciasto, proste i szybkie do przygotowania. Często je robię gdy mam mało czasu, idealne na deser do kawy.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
maliny
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej blaszki (35x40) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30 min. w temperaturze.180 stopni.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.Na śmietanie układamy maliny.Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane maliny. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
bardzo lubię tego typu ciasta
OdpowiedzUsuńSą pyszne:)
OdpowiedzUsuń